fun4life.nl

fun4life.nl > Blog > 2007 > Mei > 'Jazz is de nieuwe pop'

Zoeken
'Jazz is de nieuwe pop'

Auteur: Basje @ Zondag, 20 mei 2007 15:36:04
Tags: jazz, pop, muziek, Room Eleven, Janne Schra, Norah Jones

SLOT - Het in korte tijd tot mega-event uitgegroeide The Hague Jazz staat komend weekend voor de deur en Room Eleven steekt de sleutel alvast in het slot van het Congresgebouw. Aan de vooravond van de tweede editie van het festival maakt Nederlands jongste succesformatie de Hofstad een paar uur lang 'unplugged' onveilig met een surprise act in het centrum.

"WOW, wat een stem!", roept Karin (26). "Yeah", kleurt Eva Emanuel (10), als Janne Schra haar recht in haar ronde ogen kijkt en de microfoon zacht tegen haar tanden tikt. "And isn't it a sad, sad song...!" Het is toevallig Eva's favoriete nummer dat Janne zingt. Maar ook Annelike (21), Kyra (20) en de vriendinnen Fransje (20) en Michel (21) sneuvelen acuut. Annelike: "Room Eleven is funky en hťťl erg jazzy." "En zo zomers", meent Kyra, "ze stralen onwijs veel plezier uit." Dat vindt zo ongeveer de halve wereld.

Locatie: de muziekwinkel van Plato in de Haagse Schoolstraat. De band heeft in no time een dansend eiland om zich heen verzameld. Een kunststukje, want de groep is niet compleet. Drummer Maarten Molema en toetsenist Tonny Roe zijn er niet bij. Wat overblijft is het 'trio' Room Eleven, bestaande uit singer-songwriter Janne Schra (25), componist ArriŽn 'Guitars' Molema (24) en Lucas Dols (27, contrabas).

"Jazz is de nieuwe pop", legt Eva uit. "Ik hoorde Room Eleven voor het eerst in de auto op Arrow-radio. Pats! Het was meteen raak. Daarna zag ik ze nog een keer in een clip op MTV. Mijn vader heeft twee weken later Six White Russians and a Pink Pussycat voor mij gekocht. Daar hebben ze vorige week goud voor gekregen." Ad Ossendrijver, algemeen directeur van Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock zegt: "Room Eleven brengt een mix van R & B, light pop en jazz. We draaien ze de hele dag." Harry Hoving van Plato: "De jonge garde is helemaal into jazz. Steeds meer kids gaan voor jazzy muziek. Vooral meisjes van een jaar of veertien hebben een fijne neus voor wat goed en eerlijk is. Eerst komen de meiden, daarna volgen de vaders, dan de rest van de familie."

Zangeres Janne Schra: "Ik hou van alle soorten muziek. Waarom niet? De hele wereld is een bak vol leuke dingen. Rock, reggae, soul, R & B, salsa.., maakt niet uit. We zijn nu bezig met een tango-achtig ding. Daarin kun je ook krachtige dingen zeggen. Ik vind het een uitdaging om binnen de grenzen van verschillende composities en stijlen mooie lyrics te schrijven. Met alleen de poŽzie van het jeugdhonk heb ik niet zo veel. Niet alleen Room Eleven, maar massa's andere jonge groepen gebruiken jazz en invloeden uit vreemde culturen in hun muziek. Hoe meer, hoe beter. Die cross-over staat me erg aan. Sinds Norah Jones is jazz heel gewoon."

Plein 18A in Den Haag, het hoofdkwartier van Arrow Media Group bv. Stampvolle terrassen, nieuwsgierige gezichten. ArriŽn sjouwt zijn loodzware gitaarkoffer het smalle trappetje op naar de eerste verdieping. Janne en hij combineren hun surprise act in de stad met de opname van een serie station calls. "Hallo, ik ben Janne van Room Eleven. Zie ik jou ook vrijdag 18 mei op The Hague Jazz?" Aanstaande vrijdag en zaterdag is Den Haag even het muziek-epicentrum van de wereld. Tientallen iconen uit de wereld van soul, funk en jazz treden op in het Congresgebouw: DJ Maestro, Kraak & Smaak, Jan Akkerman, KOOP, Percy Sledge, State of Monc, Solomon Burke, Kid Creole & The Coconuts en vele, vele anderen. Ook 's werelds ruigste Sinatra-performer Hans Teeuwen is van de partij. Janne Schra: "Komen er ook nog vrouwen?" Eric van 't Groenewout, een van de programmeurs van The Hague Jazz: "Zeker weten. Candy Dulfer, Joy Denalane, Robin McKelle, Tamara Maria, Silje Nergaard, Kaat Hellings, Nina Ebbenhout, Jhelisa, Alice Russell, Caroline de Rooij tot en met Rita Reijs. Je kunt kiezen!"

Janne: "Het blijft magisch, met z'n allen spelen op zo'n podium." Componist-gitarist ArriŽn: "Ze is altijd puur zichzelf. Eťn en al vrolijkheid en dynamiek." Janne: "In mijn enthousiasme sla ik soms nog wel eens per ongeluk de microfoon tegen m'n tanden. Tik. Daar moet ik mee oppassen." Inderdaad. Kan ook niet, want de agenda van Room Eleven zit vol. Stampvol. Na The Hague Jazz volgen de podia, de parken en als nieuw hoogtepunt op 7 juli een optreden op het absolute ereschavot: Montreal Jazz Festival. Jongste fan Eva: "Room Eleven is zů cool!"
Bron: www.metronieuws.nl

Valid XHTML 1.0 Strict
Valid CSS!