fun4life.nl

fun4life.nl > Blog > 2008 > September > On the Farm

Zoeken
On the Farm

Auteur: Basje @ Donderdag, 18 september 2008 02:12:41
Tags: AustraliŽ, Hughenden, Marionvale, boerderij, werk, crossmotor, motor, quad, tracktor, kangaroe, festival, val, aanreiding, ongeval, bull-riding, huisdier, lam, kalf, schaap, tracktor

Alweer enkele weken werk ik op de boerderij en de tijd vliegt. Er zijn al zoveel nieuwe dingen die ik heb geleerd en gedaan. De afgelopen weken heb ik op een crossmotor, quad en tracktor leren rijden. De eerste keer dat ik op de tractor reed was niet om even rustig te oefenen maar ik moest gelijk een 1250 kilo zware pallet verplaatsen. Bij verplaatsen van zo een gewicht komen de achterwielen van de tractor soms van de grond wat zeer beangstigend is aangezien j dan de controle kunt verliezen.

Er is een groot aantal klussen die met regelmaat op de boerderij uitgevoerd moeten worden. Bijna dagelijks vul ik lick bij en controleer ik de watervoorzieningen voor het vee en onszelf. Lick is een mengsel van zouten en mineralen waardoor het vee beter presteert. Daarnaast zijn er vele andere klussen die sporadisch moeten gebeuren zoals het repareren van en gesprongen waterleiding, kapotte drinkbak, lekke band, auto, motor of quad. Ook heb ik al als een slager al het vlees van koeienpoten van het bot verwijderd. Vervelende klussen die ook moeten gebeuren zijn onder andere het wegslepen van dode schapen, lammeren, koeien of wilde varkens bij drink of voeder plekken. Je kunt je voorstellen dat een karkas dat al een paar dagen in de zon ligt niet zo fris meer ruikt, het smerigste is als er vocht uit het karkas op je handen komt. De afgelopen dagen ben ik vooral bezig geweest met het gif spuiten op een bepaald soort boom. Deze boom schijnt hier voor problemen te zorgen als het er te veel worden daarom moeten we ze dood spuiten.

Nadat Bob en Mary waren vertrokken bleef het toch een drukte van jewelste op de boerderij. Een aantal van Terry's en Marion's kinderen kwamen op visite en een van de boeren die hier koeien heeft grazen had zijn gezin in gebracht. Margaret was ongeveer een week met haar dochters, Isabella en An Jellica, op bezoek. Branden heeft koeien op Marionvale grazen en de kalveren moesten gebrandmerkt en gecastreerd worden. Omdat Branden en Sally niet al het werk konden doen moesten Tatum en Darcy helpen met onder andere het bijeendrijven van vee. Het is wel een gaaf gezicht om een 11 en 9 jarige op een motor of in een auto rond te zien crossen. Hun twee jongste dochters, Tillie en Yana, waren met 3 en 2 nog iets te jong en waren daarom veel bij Marion of Eka. De week dat al die kleine kinderen hier waren heb ik naast het werk op de boerderij ook veel met de kinderen gespeeld. Tijdens ontbijt en avondeten zat ik vaak met Yana op schoot en tijdens lunch hield ik Isabella en An Jellica bezig. Vrijdag 16 augustus hadden we met zijn alle een BBQ, daarbij was nog een dochter, van Marion en Terry, met haar vriendin aanwezig.

Woensdag 20 augustus is Tom met de motor op een schaap gebotst en daarbij ernstig ten val geraakt. Dit was ook de laatste avond van Yarik, Yarik heeft 9 maanden op Marionvale gewerkt. Doordat Tom voor controle naar het ziekenhuis moest heb ik Yarik de volgende ochtend naar de stad gebracht.s

Het weekend van 23 augustus was er een festival in Hughenden waar de hele familie heen ging en ik was ook uitgenodigd om mee te komen. Het festival bestond uit een kamelenrace, muziek en diverse sprekers die over verschillende onderwerpen spraken. Helaas hebben we de meeste interessante sprekers gemist omdat we 's morgens een gesprongen waterleiding moesten repareren. De leiding bleek op twee plaatsen gebroken en het koste ons drie uur om beide breuken te repareren. 's Avonds ben ik met Tom de kroeg in gedoken en van daar zijn we bijna gelijk naar de concerten gegaan waar we nog wat meer biertjes weggewerkt hebben. Zondag ochtend voelde ik me niet helmaal top of beter gezegd: erg beroerd, veel drinken ben ik blijkbaar niet meer gewend. Onder het mom van 's avonds een man 's ochtends een man ben ik toch met Tom op pad gegaan om te helpen bij het opruimen van de festiviteiten. Om Eka lekker te laten slapen hadden we Olle meegenomen en onderweg hebben we kinderen van vrienden opgepikt, Sydney en Gorgia.

Tijdens een avondtrip van de stad naar de boerderij heb ik dinsdag 26 augustus voor het eerste een kangaroe geraakt. Op het moment dat ik de kangaroe in de gaten kreeg reed ik met ongeveer 110 km/h op een dirtroad. Doordat ik op een dirtroad reed kon ik niet boven op de rem trappen of een heftige uitwijkmanoeuvre maken. Natuurlijk heb ik zoveel als mogelijk afgeremd en ben ik zo goed als mogelijk uitgeweken maar een botsing kon ik niet meer voorkomen. Gelukkig reed ik in de Land Cruiser waar een grote bullbar op zit. Mijn geluk was dat ik de kangaroe raakte terwijl hij in de lucht was maar nog wel laag in zijn sprong, anders had ik hem op de voorruit kunnen hebben of was de klap groter geweest. Ik raakte de kangaroe aan de zijkant van de auto waar de bullbar het sterkst is, daarbij werd de kangaroe naar beneden gedrukt en kwam onder het wiel terecht. Nadat ik realiseerde wat er gebeurd was ben ik gestopt om de auto op schade te controleren, gelukkig heb ik geen schade kunnen vinden en ben ik gedraaid om de kangaroe van de weg te halen. Natuurlijk weet ik dat je eigenlijk niet in het donker en zeker niet met schemer moet rijden, maar soms is dat onvermijdelijk.

Alsof het aanrijden van een kangaroe niet genoeg was heb ik me woensdag (27 augustus) weer in de nesten gewerkt. Terwijl er helemaal niemand op Marionvale aanwezig was kwam ik met de Land Cruiser in de modder vast te zitten. Tijdens het controleren van een pijpleiding merkte ik dat ik tijdens het rijden langzaam wegzakte. In een poging niet volledig vast te komen zitten hield ik mijn snelheid vast en stuurde ik weg van de pijpleiding, helaas mocht het niet baten. De grond bleek steeds zachter en zachter te worden en de auto zakte dan ook tot zijn assen in de modder weg. Omdat er niemand aanwezig was kon ik niet, via de radio, om hulp vragen en moest ik naar de boerderij terug lopen. Na ongeveer 50 minuten lopen was ik eindelijk weer bij de boerderij terug. Na een kop thee heb ik de tracktor vol getankt en ben ik naar de auto teruggereden om deze los te trekken. Het idee was leuk maar helaas werkte het niet, de auto zat zo vast dat ik niet genoeg tractie met de tracktor kreeg om de auto los te trekken. Omdat er geen andere mogelijkheden meer waren moest ik met de hand de auto uit graven. Het koste me ongeveer anderhalf uur om genoeg modder weg te graven en de auto weer in beweging te krijgen.

Zaterdag (6 september) heeft Tom me leren schieten met een Magnum .22 jacht geweer. Van tijd tot tijd is het nodig om een schaap of koe te doden. Met regelmaat komen schapen of koeien vast te zitten in modder, we trekken ze dan los en proberen ze weer op de poten te krijgen, soms zijn ze echter te veel verzwakt. Verzwakte en zieke dieren verlossen we uit hun leiden door ze te doden, als we dat niet doen sterven ze langzaam. Tom doet dat bij schapen meestal door de keel door te snijden. Het gaat mij echter te ver om de keel door te snijden en schieten is dan wat makkelijker. Helaas kon ik de lessen gelijk in praktijk brengen. …ťn van de schapen was immobiel geworden ze was verzwakt doordat haar neus door kanker half was verdwenen. Om haar uit haar leiden te verlossen heb ik haar afgeschoten. Helaas bleek de dag nog meer ellende in het verschiet te hebben.
Vrijdag (5 september) was er een koe en een kalf in de modder bij hun drinkplaats vast komen te zitten. Omdat de moeder van het kalf in geen velden of wegen te bekennen was hebben we hem mee genomen naar de boerderij. Omdat de koe, nadat we haar los hadden getrokken, niet op haar poten kon staan hebben we haar 's avonds een energie injectie gegeven. Bij controle zaterdag bleek ze nog niet op de poten te kunnen staan en er was geen vooruitzicht dat het haar alsnog zou gaan lukken, daarom hebben we haar helaas moeten schieten. Bij de controle bleek er nog een koe vast te zitten. Helaas was het met haar was het het zelfde verhaal, zelfs na een energie injectie kwam ze niet op de poten te staan.
Van tijd tot tijd heb je van die dagen maar gelukkig heb je ook de lichtpuntjes. Het kalf dat we uit de modder gehaald hebben sterkt goed aan en we hebben hem muddy genoemd.

Woensdag (10 september) was een merkwaardige dag met betrekking tot onze huisdier lammetjes. De dag ervoor hadden we een lammetje opgepikt maar toen ik hem 's morgens wou voeren lag hij stuiptrekkend in de kooi. Omdat het er heel slecht voor hem uitzag, zijn kop lag naar achter en al zijn spieren verkrampte, hebben we hem mee genomen om ergens in het veld uit zijn lijden te verlossen. Door diverse omstandigheden waren we echter vergeten hem ik klap op het achterhoofd te geven, bij terugkomst voor lunch hebben we hem dan ook weer uit de truck geladen en op het gras gelegd. Na de lunch lag hij nog steeds bewegingloos op het gras maar bleek nog wel te leven. Vervolgens heb ik hem opgepakt en op zijn pootjes gezet en tot mijn verbazing bleef hij rechtop staan, toen ik wegliep liep hij zelfs achter me aan. Na een fles melk ging het steeds beter met hem, we hebben nog niet echt een naam voor hem maar ik noem hem nu Little one.
Het andere huisdier lammetje dat we hadden hete Boxer. Boxer was een vrolijk lammetje dat met grote gretigheid en een kwispelend staartje zijn fles at. Al drie maanden werd boxer met de fles gevoed en we waren het aantal flessen aan het afbouwen zodat hij zelf kon gaan grazen. Waarschijnlijk had boxer 's middags een giftig kruid gegeten want hij lag mekkerend in de schaduw en het was duidelijk te zien dat hij zich niet goed voelde. Toen we een kwartiertje later weer bij hem kwamen om te kijken hoe het ging bleek hij te zijn overleden.

Zaterdagavond (13 september) was er Bull-riding in Hughenden waar ik heen ben gegaan. Tom moest wat langer op de boerderij blijven om op Eka te wachten. Bij de Bull-riding kwam ik Daren, een vriend van Tom, met zijn familie tegen. We hebben gezellig wat biertjes zitten drinken en Tom sloot zich later bij ons aan. Helaas was ik mijn camera vergeten en heb ik dus geen foto's kunnen maken.

Door: 

gabrielle

Op: Donderdag, 18 september 2008 14:37:15

Hoi Bas!

Wat indrukwekkend, een beetje Mcleods Daughters, maar dan the real thing. Je wordt een echte farmer boy. ;)

Ik zit nu halfjaartje in Berlijn voor me studie, nja lijkt natuurlijk veel op NL, wel weer totaal nieuwe mensen en ik zit in een mega studenthuis, erg gezellig.

Ga nu ns je foto;s bekijken, Heel veel plezier nog en geniet van alle ervaringen die je nog mag opdoen!

Groetjes, Gab!

Door: 

Marlene Simoons en Joost Wijers

Op: Dinsdag, 23 september 2008 10:36:10

Hoi Bas,
Wat een mooi bestaan heb je daar op de boerderij! Je kan jezelf op alle fronten nuttig maken zo te horen en dat zullen ze wel waarderen. Pas goed op jezelf! Op 5 oktober ben je er helaas niet bij, maar we zullen aan je denken!
groetjes, Marlene, Joost en de rest

Valid XHTML 1.0 Strict
Valid CSS!