fun4life.nl

fun4life.nl > Blog > 2009 > Januari > Downloaden goed voor Nederlandse economie?

Zoeken
Downloaden goed voor Nederlandse economie?

Auteur: Basje @ Maandag, 19 januari 2009 16:50:59
Tags: 3FM, muziek, download, film, game, rapport, overheid, legaal, ilegaal

Downloaden van muziek, films en games zou goed zijn voor de economie. Dat stelt een rapport in opdracht van de overheid. Het gaat om zowel betaald als onbetaald downloaden.

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Economische Zaken en Justitie hebben een rapport laten maken. Dat heet 'Ups and downs. Economische en culturele gevolgen van file sharing voor muziek, film en games'. Belangrijkste conclusie eruit is dat het legaal of illegaal downloaden van onder andere muziek "een welvaartshogend effect heeft".

Hoeveel mensen downloaden?
In Nederland hebben afgelopen jaar ongeveer 4,7 miljoen mensen wel eens iets gedownload. Velen downloaden illegaal. Daarmee lopen de producenten en artiesten jaarlijks 100 miljoen euro mis.

Toch verhoging van de welvaart?
Maar, zo zegt het rapport, daar staat tegenover dat de welvaart wel toeneemt. Veel mensen komen in aanraking met 'een breed scala aan cultuurprojecten'. En misschien word je na het downloaden van een liedje wel getriggerd om naar een concert te gaan of de hele cd te kopen. Volgens het rapport is die toename van de welvaart te vertalen naar een waarde van 200 miljoen euro per jaar.

Consument versus artiest
Aan de ene kant is het zo makkelijk om muziek te downloaden. Waarom zou je dan nog een cd kopen? Veel fans of muziekliefhebbers willen toch nog graag een cd in een mooi boekje hebben. Mooi aandenken na een concert, bijvoorbeeld. En het geeft ook wat makkelijker als cadeau. Maar ja, als het gratis is, dan koop je heus niet elke week een cd.

Aan de andere kant heb je de artiest. Bands en muzikanten moeten heel veel geld investeren om een goede studio, producer, mixer, masterer, distributeur, etc. te regelen. Die investering is groot. En de opbrengst is onzeker. Je weet van tevoren namelijk nooit of je alles wel terugverdient met alleen concerten.

Dubbel verhaal dus.

Bron: www.3fm.nl

Valid XHTML 1.0 Strict
Valid CSS!